Ontdek ons verhaal

Madmum is het geesteskind van Pieter Claes, de hoofdbarista en bezieler van de zaak. 

Na jaren in de koffiewereld en met een mooi palmares als Belgium’s Best Coffee Roaster en Belgian Coffee Cupping Champion, opende Pieter in 2018 met Madmum een koffiebar in de gezellige drukte van de Tiensestraat. Het doel was simpel: mensen samenbrengen rond de beste koffie die er is, op een plaats waar ze zich thuis voelen. Dankzij Pieters expertise is Madmum ondertussen de hotspot voor de beste koffie en het advies om thuis zelf met de Madmum koffiebonen aan de slag te gaan.

Ontdek hieronder de koffietraditie van de familie Claes die Pieter met trots verderzet.

2003-2016

De familiebranderij

Koffie was altijd aanwezig bij de familie Claes sinds de oprichting van de koffiebranderij in 1935 in Wezemael, vlakbij Leuven. Pieter, die als kind naast de branderij woonde, kende heel zijn jonge leven niet anders dan de geur van gebrande bonen en rolde na zijn studies op mee in het familiebedrijf.
2012

Belgian Champion Coffee Cupping & Coffee Roaster of the year

In 2012 mag Pieter zijn kans wagen in de finale van de beste Belgische koffiebrander. Hij slaagt erin om zijn zeven collega’s achter zich te houden na verschillende testen: de koffie proeven, de smaken evalueren, de kennis van wettelijke bepalingen en voorschriften, het kennen van de origines van groene bonen, en de ambacht van het koffiebranden. Eerder dat jaar nam Pieter al deel aan het Belgisch kampioenschap cupping, waarbij de deelnemers een aantal koffies moeten proeven en definiëren binnen een bepaalde tijd. Ook toen ging hij met de hoofdprijs lopen en kroonde hij zich tot Belgisch kampioen.
2016

De wereld rond

In 2016 gaat Pieter zijn eigen weg. Onderzoek naar de juiste koffie is een levenslang project en ook vandaag is Pieter nog niet uitgeleerd. De kennis die hij opbouwde kwam er na talloze bezoeken aan beurzen, koffiehuizen en collega-koffiekenners om de meest uiteenlopende mogelijkheden van specialty coffee verder uit te diepen. Daarnaast ondernam Pieter verschillende studiereizen naar Tanzanië, Ethiopië, Brazilië en Peru, tot op vandaag de belangrijkste koffieregio’s in de wereld. Het resultaat van die reizen zijn de bonen waar Madmum vandaag mee aan de slag gaat en die garant staan voor kwaliteit en lekkere koffie.
2018

Opening Madmum Coffee Roasters & Bar Tiensestraat

Na jaren met het idee te spelen gaat in de zomer van 2018 eindelijk de grote droom in vervulling: een koffiebar waar iedereen zich thuis kan voelen. Het gevoel dat Pieter kreeg toen hij voor het eerst binnenwandelde wou hij overbrengen naar de bezoekers ‘het was een beetje liefde op het eerste gezicht, ondanks het feit dat het pand een serieuze opknapbeurt nodig had’. De naam was niet moeilijk kiezen en zou met een knipoog een eerbetoon aan zijn moeder Mady worden.
2023

Leer alles over koffie tijdens onze Madmum Labs

In 2023 start het Madmumteam een nieuw avontuur: de Madmum Labs. Een uitgebreide reeks koffieworkshops waarbij de gasten de kneepjes van het baristavak kunnen ontdekken. Daarvoor kunnen ze terecht in The Roastery om in kleine groepen alle aspecten van de koffiecultuur te ontdekken.
2025

Onze branderij komt thuis

In 2025 is het eindelijk zover. De koffiebrander van Madmum komt thuis in The Roastery. In de gerestaureerde Stella Artois gebouwen aan de Vaartkom openen we de belangrijkste plek voor onze koffiebrandpraktijk. We maken er ruimte voor alle aspecten van het Madmum-universum. We branden er onze verschillende koffies, openen een compleet uitgeruste opleidingsruimte voor onze workshopreeks de Madmum Labs, richten een winkelpunt in met alle tools voor je perfecte kopje thuis of op kantoor en lanceren er een kleine maar fijne koffiebar voor de buurt.